По следите на времето
-30 %
Докладвай

В разговор с приятели стана дума за миналото. Миналото – си казах аз – не е отминало, то продължава да живее в нас даже да не го искаме… Така се роди идеята за тази книга. Бог ме поведе в пътищата назад – прави или криви, но извървени от мен.

Вървях по пътищата на живота си и така всъщност се връщах към себе си. Дали съм се завърнала? Навярно ще се питам, докато съм жива. И докато очите ми гледат този ненагледен свят – единствен за мен и неповторим за всяко живо същество. А колко повторения има в него! Повтаря се неправдата, но и правдата. Повтаря се престъплението, но и наказанието. Отчаянието, но и надеждата, пораженията, но и победите. Смъртта, но и раждането. Повтаря се лъжата, но и истината, малката за мен, и голяма – за голямото човечество.

Къде е било моето място в този свят, в този град, в моята страна – това съм търсила и продължавам да търся. В това търсене съм изграждала собствените си норми на поведение и морал, ръководена съзнателно или подсъзнателно от чувството, че ако аз не правя това или онова, никой друг няма да го направи.

Годините минават и отминават. Режимите идват и си отиват. Остава създаденото. В големия свят всеки от нас е една отделна вселена. Говорих искрено, поне пред себе си. Дано и до вас да стигне тази искреност – за да ми повярвате. За да си повярваме взаимно. Доверието и вярата в себе си, в близките и приятелите, са ме крепили през тези години и десетилетия…

Преминах през много завои и изпитания, Понякога душата ми се е люлеела над бездна. И – ха, да се скъса тънката нишка и да изчезне в бездната. Но преминах нататък към другия спасителен бряг. Мисля, че колкото и зло да има в този живот, той все пак се крепи на доброто, което ражда добро. Добротата, красотата, уединението в себе си и разтварянето на душата ми пред приятели и близки е моето най-голямо богатство. И пътеводител за по-нататък. Колко време ми остава – от бога дадено. Той е всемогъщ съдник и опростител на нас, грешниците. Той ме водеше. Той ще ме води…

Други книги от същия автор:

"Ръми в душата ми. Щрихи от портрета на Мара Белчева"

"Наказание без престъпление. Фани Попова-Мутафова"

Благовеста Касабова е родена в Козлодуй. Дълги години работи като редактор в издателство „Народна младеж“. Публикува многобройно литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на повече от 25 книги. Носителка е на национални награди: За принос в литературата на Министерството на културата, Национална награда за литературна критика „Нешо Бончев“, Национална награда за публицистика и чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“, Национална награда на името на Калина Малина, „Златно перо“ и др.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786192203887
14.00 лв
20.00 лв
ISBN: 978-619-220-403-7
14.00 лв
20.00 лв
epub

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани