Вавилонските мъдреци
-15 %
Докладвай

Вавилонските потайности на душата

„Вавилонските мъдреци“ е мъдър и дълбок роман, който ни води в тъмните коридори на душата, в психиката и бягствата на съвременника. Не бърза да прави портрети, да понася диагнози. Романът търси, изследва и се лута, както се лута човек днес.

Авторката ме изненада с белетристичното си майсторство, с умението хем да запленява читателя, хем да го води по каменистите пътища на знанието – докато го намери. Това е тънкост – да водиш, не да даваш. Василия постига тази магия с опиянението на опита и неговия вечен спътник – подозрението. Ние сме пред „Вавилонските мъдреци“ като пред рафтовете на човечеството: не можем да прочетем всичко, но може да опитаме.

Димитър Шумналиев, писател и журналист

 

На малък остров си дават среща различни човешки съдби, различни истини и гледни точки за живота. В търсене на смисъла на своята лична история ще успеят ли тези хора да се докосната до мъдростта, която всеки от тях носи в сърцето си. Как ще ги промени тя... Има ли граница на човешкото измерение? Кой е мостът, по който ни е съдено да преминем?

Няколко думи от автора:

Обръщам се към вас, скъпи читатели, с дълбокото уважение, което изпитвам към хората, които не обичат да стоят на едно място, които всеки ден научават нещо ново и посрещат пъстрата смесица от радости и скърби в ежедневието с оптимизъм и любов. Защото това е едно от многото лица на мъдростта днес, макар понякога да изглежда, че думата „мъдрост“ вече принадлежи към отминали времена и епохи. Поисках да пиша за мъдростта, защото според мен тя е нещо повече от опита и знанието, придобити от човека през неговия живот. Тя съдържа в себе си послания от непознатите духовни измерения. Дава ни разбиране, смирение, вяра, усещане, че доброто е кауза, за която си заслужава да се борим и да упорстваме въпреки несправедливостта и моментите на отчаяние и безнадеждност.

Днес повече от всичко ние искаме да сме щастливи, но малцина знаят, че щастието идва с мъдростта. И щастието, и мъдростта са вътре в нас, на онова тайно място, способно да накара душата да затрепти като струна на лира и да изтръгне от нея божествен звук. Всяко нещо, дори най-обикновеното, може да ни направи щастливи, ако към него сме прибавили нашата собствена щипка мъдрост. Мъдростта е волна птица високо в простора, смирена Мадона с дете на ръце, дръзка стрела, устремена към целта. И още много.

Днес всички ние силно желаем „да бъдем себе си“, инстинктивно усещаме пропастта между своите различни проявени и непроявени лица, които всъщност изобщо не познаваме. Във века на информационната инвазия, шеметните скорости и главозамайващите технологии човекът, техният създател и творец, продължава да остава една от най-големите загадки във Вселената. Откъде идват мислите и чувствата ни, защо харесваме едно, а друго не, защо приятелите и хората въобще са важни за нас? Всеки е обречен да разгадае своята собствена загадка, това е неговата най-съкровена лична задача и мисия. С нея е дошъл и нея трябва да изпълни. Нашата уникалност определя нашия път, единствения, който сме свободни да извървим докрай. И именно по този път, когато изобщо не очакваме, също като в приказките се срещаме с мъдростта.

Трудно ли се постига тя в днешно време? Героите на тази книга са дали своя отговор. И аз знам, че всеки от вас, прочел тези редове, има нужда да открие мъдростта по своя собствен начин, независимо дали го съзнава или не. Затова нека следващите страници бъдат вашият път на откривателство и осъзнаване, пътят на вашата свобода. Свободата да бъдем щастливи, свободата да бъдем мъдри.

Весела Василия

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786192201944
12.72 лв
14.96 лв
ISBN: 9786192201982
12.72 лв
14.96 лв
epub

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани