Материали по народната медицина в България
-15 %
Докладвай

Материали по народната медицина в България


СТЕФАН ВЕТЕВ ВАТЕВ(1866-1946) е български лекар, първият български професор по педиатри, антрополог, събирач на фолклор, редовен член (академик) на БАН от 1898 г., член на Антропологическото дружество В пАРИЖ, Берлинското дружество за антропология, етнология и праистория, Германското дружество по педиатрия и др. Събира над 400 народни песни, публикувани в „Периодическо списание“. Участва редовно в международни конгреси по медицина в чужбина. Един от основателите на Българския лекарски съюз (1901) и Ловчанското културно-благотворително дружество в София. Председател на научния комитет за подготовка и издаване на сборник „Ловеч и Ловчанско“. Председател на Ловчанското читалище "Наука" и един от основателите на музея към него. Улица в Ловеч носи неговото име.

„Материали по народната медицина в България“ е произведение, публикувано за пръв път през 1905 г. в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, кн. ХХІ“.

Сборникът съдържа информация за народната медицина от регионите на Ловеч, Берковица, Горна Оряховица.

Включени са:

  • обичаи и поверия;
  • методи за лечение на различни болести;
  • въпроси на хигиената и гледането на болните;
  • народни практики, свързани със зачатието, раждането, бабуването;
  • ритуали като орисването, функциите на орисниците;
  • лечение от налетване на самодивите (самовилите);
  • народни баяния.

Книгата е изключително ценен ранен източник за традиционната българска народна медицина и може да бъде полезна за етнолози, историци, фитотерапевти и изследователи на българската народна култура.

На първа корица – Albrecht Durer, Iris (1503)

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 978-954-319-254-0
14.45 лв
17.00 лв

Препоръчано

Най-обсъждани