Окото на светеца
-10 %
Докладвай

Михаил-Милко КРЪСТЕВ

 

автор на художествено-документалната трилогията „ВИНОТО НА НАДЕЖДИТЕ”, посветена на Априлското въстание. Роден в гр. Перущица. Завършил  журналистика в Софийския университет.

Работил в БНТ и централен печат.

Десет години пише трилогията ВИНОТО НА НАДЕЖДИТЕ.

Първата книга „ОПРОЩЕНИЕТО”  излиза през 1998 г от ИК  „Литавра.”

Втората книга „ЛЕЧИТЕЛЯ” е от издателство „Изток- Запад” през 2001 г.

Третата книга „ОКОТО НА СВЕТЕЦА” излиза с подкрепата на Националния център за книгата  към Министерството на културата от  ИК „ЖАНЕТ 45„ през 2006 г.

ВИНОТО НА НАДЕЖДИТЕ  е художествено-документален разказ с елементи на легенда и епос за годината преди Априлското въстание и самото въстание в Перущица.

Главни герои са Васил Братов – Лечителя , Петър Горов – Учителя и Шишман ага, българин мохамеданин и управител на Родопите през годината на Априлското въстание

Новото в трилогията е образът на Лечителя – носител и защитник на една хуманна идея в отношенията между християни и мохамедани, българи и турци. Съвсем по друг начин е представен образа на Шишман като българин мохамеданин, турски управител и участник в потушаването на въстанието.

Героят Васил Братов – Лечителя, изживява минали и бъдещи времена и съсредоточава в себе си величието на нашата земя и на народа. Той има и необикновена любов с вдовицата Лика, с която споделя трагедията на въстанието.

Второто допълнено издание е представено от ИК „ВЕК21” с предговор от издателя доц. д-р Александър Йорданов.

Рецензията и отзиви за трилогията са от доц. д-р Георги ЦАНКОВ от БАН – Литературен институт.

Литературният критик и историк ПЕТКО ТОТЕВ написа статията  „ Стръмнините на любовта и братството”, поместена в кн. 6 от 2007 г. на списание ВЕЗНИ.

 Отзив и от писателят Цанко Живков във вестниците „Литературен форум” и „Про и Анти”. Откъси от трилогията поместиха вестниците „За буквите”  „Поглед”  и списанието за българите в чужбина „ЕК”.

Писателят акад. Антон Дончев сподели с автора: „ Книгата ми хареса. Прочетох я с огромно удоволствие”.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: ISBN
8.99 лв
9.99 лв
epub

Най-купувани

Най-обсъждани