В къщата на Пау Ама
Докладвай

В къщата на Пау Ама


ПЪТЕПИС ЗА ОБИКОЛКАТА НА ДВОЙКА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ ИЗ МАЛАЙЗИЯ, ТАЙЛАНД, КАМБОДЖА, ВИЕТНАМ, ФИЛИПИНИТЕ, ИНДОНЕЗИЯ, СИНГАПУР И МИАНМАР.

В продължение на няколко месеца Цвета и Станислав с раница на гръб се катерят по планини и се спускат в пещери, надничат в гърлата на вулкании в скритите гънки на гетата в мегаполисите, преследват дракони и се гмуркат край коралови рифове, ядат копринени буби и крокодили, откриват петте пола на бугисите, срещат се с духове и живи мъртъвци и всеки ден научават нещо ново за този вълнуващ свят. Двамата пътешественици търсят необичайнатагледна точка към ежедневия бит на обикновените жители на региона. Пътеводител им е едно стихотворение на Киплинг, а водач – неизтощимото любопитство. В книгата, написана с много чувство за хумор и самоирония, са събрани лични впечатления, преплетени с богата информация за миналото и настоящето на всяка от осемте страни от това необикновено пътешествие. Тези, които обичат да пътуват, седнали удобно във фотьойла вкъщи, ще намерят в книгата много храна за въображението си. А тези, които не ги свърта на едно място, ще открият нови идеи за пътешествия и конкретна информация за осъществяването им.

„Колкото по-навътре влизам, толкова повече се сгъстява килимът от корали – големи колкото гигантска тиква и нагънати като мозъци, ситни като тревичка с наниз от роса, остри и разклонени като еленови рога. Твърди като скала и меки като медуза. На големи лехи или в пъстра смесица от видове. И сред цялото това неописуемо великолепие – ята, орляци, рояциразноцветни риби.“

„Докато си почиваме в лагера на рейнджърите, виждам един млад двуметров дракон да пресича полянката отпред. Дългият му син език на кратки интервали се изстрелва към земята със змийска бързина, за да изследва дали няма нещо за ядене. Следва сценка „Непохватен любител-фотограф преслед-ва дракон“ с моя милост в главната роля и уплашеното животно в поддържащата.“

Цвета Брестничка живее с двете си страсти – пътешествията и писането. По време на следването си заедно с приятеля си Станислав обикаля на автостоп из затворения по това време социалистически лагер. Още тогава се научава да разчита само на раницата и спалния чувал. Обиколката на Източна Европа на мотопед „Симсон“ е следващата авантюра, на която се отдават, преди да падне желязната завеса. Когато Западна Европа става достъпна и за българи, Цвета, Станислав и четири-те им деца тръгват на обиколка с кемпер. Скоро старият континент им отеснява и отново нарамват раниците на път за Индия, Южна Америка или Югоизточна Азия.

 
Виж повече...
Откъс В желани

Няма налични издания

Най-купувани

Най-обсъждани