Прошка
-15 %
Докладвай

Романът "Прошка" е удостоен с първа награда в "Конкурс за исторически роман" 2020 г. на издателство "Лексикон".

Димитър Шумналиев ми е разказвал как преди години намерил на тавана на селската си къща стар механичен грамофон отпреди войната. Извадил стара бакелитова плоча, навил ръчката 40 пъти, както е според изискването, и плочата се завъртяла.

Точно това прави писателят в новия си исторически роман „Прошка“. Избира епохата между двете големи войни на миналия век, слага плочата и българското време оживява, наситено с любов, кървища и грехове, които оставят спомени. Експресията лекува мелодрамата, еротиката е с ореол на копнеж, а пътищата винаги стигат до Златидол, това Шумналиево „Макондо“. От вълчите ями на националните рани надничат викове, които чуваме и днес. През цялото време писателят се пита – какво е прошката, лекарство или проклятие, мехлем или кинжал. Новият роман „Прошка“ на Димитър Шумналиев е една от най-големите сполуки в богатото му творчество. – Деян Енев

***

Няколко думи за автора:

Димитър Шумналиев е роден на 3 март 1947 г. в София. Има две деца и внучка. Израства в дом с мащеха. Споделя, че животът с мащехата го е направил писател. Години тегоба, която се утешава единствено с думи.

Бил е заместник-главен редактор на в. „Народна култура“, на „Труд“, главен редактор на „Нощен Труд“ и др.

Завършва българска филология в Софийския университет, още като студент е назначен на репортерска работа във в. „Народна младеж“.

Специализира френски език и култура в университета на По, Южна Франция. Завършва с диплом Писателското училище на университета в Айова, САЩ.

Член на Съюза на българските писатели. Заместник-председател на Клуба на младия писател към СБП. Председател на Столичния клуб на младата художествено-творческа интелигенция. Водещ на журито за наградите „Хеликон“, на конкурса „Златният ланец“, както и на други комисии за литературни отличия.

Носител на голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на международния приз „Балканика“, на ордени, медали, грамоти, на първи отличия в национални конкурси и др.

През 2016 г. издателство „Лексикон“ преиздаде сборника му „Влюбени разкази“, осмо издание. Твърди, че романът е голямата му любов, а късите разкази – малки изневери.

Насърчил е десетки млади автори, като е рецензирал техни творби, или ги е публикавул в столичния печат.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786192202989
15.30 лв
18.00 лв
Очаква се нов тираж
ISBN: 9786192203009
15.30 лв
18.00 лв
epub

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани