Добри Чинтулов. Стихотворения
-15 %
Докладвай

Добри Чинтулов. Стихотворения

Чети в библиотеката

Добри Петров Чинтулов е български поет, композитор и педагог. Добри Чинтулов е роден през 1822 година в град Сливен в семейството на занаятчия. Първите си 16 години прекарва в родния си град, посещавайки гръцко училище.

Поетическото наследство на Чинтулов не е голямо — доказано е авторството му на около 20 стихотворения, сред които Къде си, вярна ти любов народна?, Стани, стани, юнак балкански, Вятър ечи, Балкан стене. Приживе е публикувал само три свои стихотворения - в „Цариградски вестник“ през 1849 година: „Стара майка се прощава със сина си“, „Китка от Балкана“, „Изпроводяк на едного българина из Одеса“.

Останалите са достигнали до нас чрез ръкописни преписи, често променяни и включвани в песнопойки от други хора без съвремениците му да знаят кой е оригиналният им автор. Въздействието на тези песни било огромно за революционизирането на българската младеж и за общия патриотичен и борчески подем на народа.

Чинтулов е участвал в първия български литературен кръг, чиито други представители са Найден Геров, Иван Богоров, Димитър Мутев, Елена Мутева, Ботьо Петков. Автор е бил и на учебници по реторика, литература, руски език, френски език, математика и нотно пеене, които никога не са обнародвани и също широко са се разпространявали сред съвремениците му, но само във вид на преписи от учители и ученици.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: ISBN
3.39 лв
3.99 лв
epub

Най-купувани

Най-обсъждани