Цариградският медальон
Докладвай

Цариградският медальон

Изминали са двадесет години откакто Таха Ниджеп насилствено осиновява Кирил. Брат му Климент завършва Американския колеж в Самоков и се отдава на монашество, но по повеля на игумена на манастира заминава за Цариград в служба на народното дело.

Климент е избран от събранието на цариградската православно-културна общност да представлява българския етнос пред наскоро пристигналия лорд Солсбъри и английския посланик Елиът. Двамата англичани ще имат решаваща роля в Истанбулската конференция, която ще вземе съдбовни за Балканите решения.

Кирил, преименуван на Кадир и протежиран от Таха, израства в кариерата и придобива влияние сред турския елит. След дългогодишната раздяла двамата братя се срещат, но скоро се появяват нови препятствия за тяхното сближаване.

Английският клуб е подходящо място, което може да изстреля Климент към върховете на дипломатическата дейност. Като сътрудник на списание „Зорница“ той успява да се впише в журналистическите кръгове. Ако английският клуб е короната на английското представителство. Джули е бисерът на това миниобщество. Най-дързък в ухажването ѝ е английският инженер Дугъл, но вниманието ѝ е привлечено от чистата душа на Климент. След като турските власти отхвърлят решенията на Цариградската конференция и политическата обстановка се изостря. Климент съставя дързък план за мирно разрешаване на конфликта, включващ среща със султана.

Ще му помогне ли брат му Кадир? Ще успее ли Джули да го изкуши и да го отклони от народната кауза?

Виж повече...
Откъс В желани

Станете член на единствената в България електронна библиотека с авторски права. Срещу месечен абонамент от 9.99 лв. вие може да четете всяка една книга, качена в нея. Първите 7 дни са ви безплатни. Може да четете от всякакво устройство онлайн, нявсякъде и по всяко време.

С всеки абонамент вие лично подпомагате българските автори и българската литература.

Приятно четене!

Най-купувани

Най-обсъждани