Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни (1778-2018)
-15 %
Докладвай

Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни (1778-2018)


Иван Зрънчев е роден на 26 март 1935 г. в с. Цървище, Дупнишко. Завършва средно образование в Бобошево, после Учителския институт в Дупница. След казармата учителства в с. Реяновци, Трънско. Завършва задочно българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е назначен за директор на гимназията в Трън. От 1970 г. живее и работи в Перник – като директор на средно училище, инспектор по български език и литература в окръжния отдел „Просвета”, началник на отдел „Изкуство и култура” в Градския съвет. Петнадесет години е директор на Пернишката окръжна библиотека „Светослав Минков”, откъдето се пенсионира.

През 2008 г. Университетското издателство „Неофит Рилски” в Благоевград издава „ГОВОРЪТ НА СЕЛО ЦЪРВИЩЕ, ДУПНИШКО” – езиковедски труд, плод на петдесетгодишни проучвания на диалекта на родното му село.

През 2011 г. излиза от печат краеведското изследване „РЕЯНОВЦИ, ТРЪНСКО”.

Настоящото изследване „ПРОСВЕТНОТО ДЕЛО В ТРЪНСКО ОТ ВЪЗРАЖДАНЕТО ДО НАШИ ДНИ” проследява историческото развитие на учебното дело в Трънския край от появата на първите килийни училища през 70-те години на 18 век, неговото бурно развитие в годините след Освобождението от турско робство и злощастния му край след 200 години.

Книгата е предназначена за най-широк кръг читатели, но с интерес биха я ползвали като източник на много данни и факти етнографи, историци, учители, студенти, ученици.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9789543192151
21.25 лв
25.00 лв

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани