Писма и изповеди на един четник
Докладвай

Писма и изповеди на един четник

 

"Макар и да не съдържа цялата история на моето четуване, тая книга е завършен разказ за живота и дейността на Марковата чета и за събитията от първата половина на 1902 година в Леринско. Тези събития съставят в революционната борба на Леринско отделен период, закръглен с аферите, които разнебитиха района, и със смъртта на Марко, който макар и сравнително малко известен, е една от светлите и най-силните личности на македонското освободително движение.

В друга книга остава да се разкаже четиримесечното ми пребиваване в Костурско, гдето подир аферите, разказани тук, се прехвърлиха останките на двете лерински чети, както и всички забягнали хора от Леринско."

Хр. С.

София,

18 декември 1927

Христо Иванов Силянов, български революционен деец, писател, историограф, мемоарист, депутат, е роден на 28.05.1880 г. в Цариград. Учи в Цариград, Солун и Битоля, където завършва гимназия и става член на ВМОРО. Учителства в Лерин и Прилеп в 1900-1902 г. През 1902 г. минава в нелегалност и тръгва с четата на войводата Марко Лерински. Участва в Илинденско-Преображенското въстание с четата на Михаил Герджиков (1903). След потушаването му се установява в София. Занимава се с журналистика и с обществена дейност. Един от инициаторите за създаване на журналистическо дружество в София (1905).

Виж повече...
Откъс В желани

Станете член на единствената в България електронна библиотека с авторски права. Срещу месечен абонамент от 9.99 лв. вие може да четете всяка една книга, качена в нея. Първите 30 дни са ви безплатни. Може да четете от всякакво устройство онлайн, нявсякъде и по всяко време.

С всеки абонамент вие лично подпомагате българските автори и българската литература.

Приятно четене!

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани