Тъмен джаз
-15 %
Докладвай

На 10 януари 1944 г. американска "летяща" крепост срива сградата на сиропиталището на ул. "Патриарх Евтимий" в столицата, където живее след смъртта на майка си малко момиче. Оцеляват само няколко деца, сред които и то, но с цената на тежка амнезия след травмата. 59 години след онзи кошмар видната издателка и писателка Весела Люцканова е първата българка, която получава американската международна награда за престиж и качество "Златна звезда" на церемония в Ню Йорк. Тя се връчва всяка година на открояващи се лидери в областта на бизнеса, дипломатическата сфера и културата, завоювали престиж в своята област с безкомпромисно отстояване на критерия качество.

В метафизичен план тази награда вероятно е и малка компенсация на факта, че през януари 1944 г. именно американска летяща "крепост" срива до основи сиропиталището в София, където по това време се намира малката Весела. Тя е открита чак на третия ден под развалините и е една от малкото оцелели - повечето деца загиват, - но получава рана на главата и изпада за десетилетие в амнезия...

Писателката Весела Люцканова е свикнала с наградите, включително и с международните. Тя е автор на над 30 книги, от които 20 романа. Носител на наградите за разказ "Сребърният пръстен" и "Голямото читателско жури", както и на 25 първи награди за разкази публикувани в пресата. Носител е и на наградата за съвременен роман на издателство "Хр. Г. Данов" за романа си "Щъркели на леда". През 1989 г. получава престижната европейска награда "Еврокон-89" за цялостно научнофантастично творчество, връчена й в Сан Марино от международното писателско жури. Преведена е на много езици.

През 1993 г. става носител на наградата "Гравитон" за добро въображение. През 2003 г. получава Американската международна награда за престиж и творчество "Златна звезда", а през 2008 г. - годишната награда на Съюза на българските писатели за 2007 г. за сборника разкази "Бай, бай, хепинес".

 
Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: ISBN
7.64 лв
8.99 лв
epub

Препоръчано

Най-обсъждани