Грехът на Малтица - ново издание
-15 %
Докладвай

Грехът на Малтица - ново издание

Чети в библиотеката

"В "Грехът на Малтица" няма безчинстваши орди, няма дипломатически совалки,няма казашки разезди,няма дори кървища освен една отрязана глава накрая. И тъкмо по това личи голямото майсторство на писателката.Тя намира собствен ъгъл към известните на всички ни събития около Освобожденито, успява да събере в безжалостен фокус духа на онова време и да му придаде човешки измерения, разбираеми далеч извън рамките на строгия исторически контекст. Защото нейната проза успява да превърне историческите понятия в морални категории. По моето скромно мнение "Грехът на Малтица" е най-добрия ни роман за Освобождението, който съм чел." - Деян Енев

Читателски отзиви

"Грехът на Малтица" от Лиляна Михайлова е един от най-значимите български романи, които някога съм чела.

Книгата пресъздава периода непосредствено преди освобождението от Турско робство и малко след това. Той е за онези, които жертват Всичко за това Освобождение, не само живота си, но и живота на нероденото си дете, личното си щастие, честта си. Техният подвиг е всекидневен, таен, надмогването на страха е непрестанно, изтощително усилие. Нееобходимостта да крият онова, което вършат за свободата, им навлича неразбиране, изолация и в крайна сметка омраза. Малтица е невероятно силно, почтено и смело човешко същество, умна, изобретателна, предана. Лиляна Михайлова е изградила красив и психологически убедителен женски образ. Обрисовката е толкова плътна, че мога да я видя тази Малтица и да съпреживея всяка нейна стъпка. Докато за съгражданите си тя е "грешна жена", "турска гювендия", за читателя е и жертва и светица.
Всички образи в романа са убедителни, осезаеми. Предосвобожденският български град оживява пред нас, може би защото езикът на Лиляна Михайлова е толкова красив и наситен, а реалиите са така правдиво щрихирани. Прочетох мнения, че повествованието било прекалено традиционно. Не съм съгласна! Може би трябва да четем по-внимателно книгите, за които решаваме да пишем. Повествованието в този роман е нелинейно. Често се догаждаме за събитията по едва забележимите жестове на героите, по разменените погледи. В една ситуация, когато всеки дебне всекиго и напрежението расте, всеки детайл носи огромен заряд. Впечатлена съм от умението на авторката в нито един момент да не изпадне в мелодраматизъм или героизиране!

Силата на този роман не е в мащаба, а в моралния избор. Когато се жертваш за другите със съзнанието, че ще го узнаят, можеш да се гордееш с жертвата си. Колко хора обаче биха се жертвали, ако това ще им донесе само позор? Малтица съвсем съзнателно поема този риск и е готова да понесе последиците.
Това наричам сила и човешко достойнство! Срещат се рядко и предполагат много трудни житейски избори.

"Надигна се и бавно опипа коравата си коса. Утре щеше да среши плитката си и да иде в града. Людете навярно пак щяха да подвикват подире и, ала този път тя нямаше да се бои... Какво от това, че я мразеха? Как можеха да я обичат, щом за тях тя беше споменът за Хамид ага и съдията, за Чаушина и за страшното време, което си беше отишло. Сигурно никога нямаше да научат другото за живота и, но дори и да бъдеше така, не беше ли по-важно, че тя го е извършила, че то съществува, че съществуваше и сега, когато вече никой друг не знаеше за него освен самата тя..

"И да не знаете, тъй е..."

Горещо препоръчвам! - Lyudmila Spasova, Goodreads

***

"Тази книга ме накара с още по-голяма сила да повярвам в онова „отвъд” привидните човешки различия и да обикна същото това, което държи човека изправен пред лицето на Бога, е романът „Грехът на Малтица” от Лиляна Михайлова (Издателство за българска литература „Лексикон”, 2017 г).
Превратностите в житейските съдби на героите в книгата са продиктувани от граничното време, което описва Л. Михайлова. Макар че в произведението се споменава само годината на венчаването, можем да отнесем действието към едно-две десетилетия преди Априлското въстание и в зимните дни преди края на Руско-турската война.
Драматизмът, който държи читателя нащрек от началото до края на романа, е изключително добре премерен и постоянен. Героите преминават през не малко перипетии и лични загуби. Започва активната подготовка на Априлското въстание, а после в няколко дни настъпва и неговият погром. Тръгват коли с бежанци и изселници, напредват руските войски. И всичко това – предадено без гръмогласен патос и показен патриотизъм, без залитане към ефектната зрелищност на сцени с кръв и поругаване. Историята на Батак, Перущица, Въстанието и Освобождението е отдавна написана, фактите са осмислени и приети. Романтизмът и екзалтацията от „Под игото” отдавна са изиграли своята роля. Големите епически сцени от романите на Стефан Дичев за него време са изградили монументални образи на знайни и незнайни герои в съзнанието на българина. Романът „Грехът на Малтица” е достатъчно далеч, идейно и ценностно оттласнат от тях. Да, писателите преди Лиляна Михайлова са сътворили българския героичен епос от суровите материали на борбата и войната. Но, показвайки героизъм в битките, човек дали запазва човешкото си лице и своята вътрешна цялостност?
Този проблем според мен е вълнувал Лиляна Михайлова при написването на романа й. И, за да се аргументира в подкрепа на човечността, оставаща скрита на пръв поглед, писателката изгражда книгата си по метода на психологизма. Така тя продължава традицията на произведенията в българската литература, които разглеждат човека на фона на психологическите борби вътре в него, като дуализъм от диаболично и божествено, като греховност и желание за правене на добро. Романът „Грехът на Малтица” се нарежда след блестящите образци (разкази и драми) на Йордан Йовков.
В този роман не срещнах насилие, кръв, жестокости. Дали заради това, че е написан от жена? Или заради мъдростта, с която героините – жени решават проблемите, от зачатието до работата на ползу роду и за революцията?
„Грехът на Малтица” е най-човешкият роман за Освобождението. Написан с много обич към героите, към епохата, към езика, към Човека. След прочита на книга като тази повече обичам Родината си – защото „човешкият ватан не е друго освен обич и корени”. - Иглика Дионисиева, писател

***

"Тъжна, искрена и прекрасно описана история за живота на една българка, въвлечена в тихите опити за Освобождение на България. На моменти книгата те стисва за гърлото, кара те да настръхнеш и очите ти се пълнят със сълзи от суровата реалност на това гранично време, изпълнено с несигурност и надежди." - Ani Cvetkova, Goodreads

"Прекрасна, стисна ме за гърлото и не ме пусна и все още не ме пуска, а ми се искада изкрещя на целия свят, буквално и без преувеличение - вие знаете ли коя е Малтица? Знаете ли какво е сторила?
Трябва повече хора да знаят..." - Nina Vassileva, Goodreads
 
 

 

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786192200206
17.00 лв
20.00 лв
ISBN: 9786192200220
17.00 лв
20.00 лв
epub

Най-купувани

Най-обсъждани