Изобретателят
Докладвай

Изобретателят

Борис Шивачев (1902 - 1932) е наричан "българският Джек Лондон". Влюбен в свободата скитник, творецът е романтик по светоусещане, мечтател по нагласа, а и бунтар, както личи в романа му "Изобретателят" (1931), творба неразбрана от критиката. Повлиян от фройдизма, този роман разкрива необикновената съдба на един българин, Иван Бистров, в Аржентина, неговите усилия да се приспособи към чужда нему реалност, да намери мястото си сред хора, различни от него по склонности и манталитет.

Борис Шивачев е преводач от испански език и сътрудник като критик в литературни списания (псевдонимът му е Борислав Витски).

Сред произведенията му по-известни са романът „Изобретателят (Бележките на Иван Бистров)“, издаден през 1931 г. и преиздаден отново през 1992 г., и сборникът разкази „Писма от Южна Америка“ (1932). Умира на 30 години през 1932 г.

"Най-общо изразено и романът „Изобретателят“, и „есето“ роман „Жива и мъртва Атина“ третират от свое гледище „прокълнатите“, „световните“ въпроси на пола, както би се изразил Н. Бердяев. Другото, което ги сродява както помежду им, така и с К.-Христовата белетристична еротика, са предхождащите ги предговори - паратекстове, обясняващи писателския замисъл и играещи ролята на манифестни послания относно позициите на създателите им спрямо сексуалността и нейното присъствие в литературата. В своето обръщение „Към читателя“ Б. Шивачев е крайно лапидарен. Той заявява, че „Изобретателят“ интерпретира една нова тема за литературата ни, формулирана от него така: „Фройд. Подсъзнание и психоанализа. Хомосексуализъм.“ И нещо повече: „Той е същевременно социален и космополитен роман. Може би първият космополитен роман в българската литература.“ - проф. Алберт Бенбасат, "Българска еротиада"

Виж повече...
Откъс В желани

Станете член на единствената в България електронна библиотека с авторски права. Срещу месечен абонамент от 9.99 лв. вие може да четете всяка една книга, качена в нея. Първите 7 дни са ви безплатни. Може да четете от всякакво устройство онлайн, нявсякъде и по всяко време.

С всеки абонамент вие лично подпомагате българските автори и българската литература.

Приятно четене!

Най-купувани

Най-обсъждани