Потребност от рециклиране - ново издание
-15 %
Докладвай

Потребност от рециклиране - ново издание

Чети в библиотеката

"Потребност от рециклиране" на проф. Амелия Личева е отличена с новоучредената литературна награда на името на големия български поет Константин Павлов през 2022 г.

Това е стихосбирка, от която може да те хване ток. Защото Амелия Личева е стигнала до място необятно и непознато до този миг, за чието съществуване човек не смее да помисли дори, какво ли остава да заживее в него, да наблюдава света и да го разказва оттам. Стиховете ѝ са мощни и разтърсващи, в същото време смирени и пределно овладени, докосват се до „микроскопичните точки на реалността“, за да „рециклират амалгамата на всички непотребности“. Под хирургическия поетичен разрез на съвременността протичат като струйки кръв човешката крехкост и нежност. И тези капки са спасяващи, спасителни. Чрез тях единствено устояваме.

Теодора Димова

Пламен Дойнов: „Новата книга на Амелия Личева всъщност рециклира екзистенции, т.е. преработва различни човешки състояния и конкретни съществувания, за да им възвърне изгубения смисъл. Това са стихотворения, които се суетят над счупеното битие, понякога – тревожни и объркани в хуманизма си да го сътворят отново, друг път – сериозно вдадени в задачата си да възстановят счупеното, с оптимистичната нагласа, че ще успеят да дадат нов живот на пропилените шансове пред човека и света.“

„Много мощна в способността си да изговаря битието книга, много силна в прозренията, много емоционално разтърсваща в уязвимостта и крехкостта на човешкото аз в нея.“ – Катя Атанасова, Портал „Култура“.

Амелия Личева е професор, доктор на науките – Софийски университет, Катедра „Теория на литературата.

Главен редактор на „Литературен вестник“, където е редактор от 1995 г.

Редактор в издаваното от Факултет Славянски филологии списание „Литературата“. Литературен наблюдател на вестник „Култура“. Наблюдател за книги на вестник „Капитал“ (2006 – 2008). Като колумнист е популярна с колонката си в „Литературен вестник“ през 90-те години, озаглавена „Глас от маргиналията“.

Автор е на литературоведски и интердисциплинарни изследвания.

Член е на Сдружението на български писатели и на Академичния кръг по сравнително литературознание.

Член е на българския ПЕН-клуб.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786192203436
12.75 лв
15.00 лв
ISBN: 9786192203450
12.75 лв
15.00 лв
epub

Препоръчано

Най-обсъждани