Девети
Докладвай

От автора на бестселърите "Задругата" и "Заветът" - новият роман на Добри Божилов "Девети".

В този исторически роман нито едните са добрите, нито другите са лошите. Повечето от героите са реално съществували и съдбите им са и съдби на хиляди други българи – както на комунисти, репресирани преди Девети септември, така и на антикомунисти, репресирани след него. Романът показва битието на бедните хора, чийто живот се променя към по-добро и за което те са благодарни, но разказва и за лагерите, репресиите на другомислещите и интелигенцията, национализацията, колективизацията, службогонството и партокрацията, замяната на чистите като теория комунистически идеали с алчност и кариеризъм, глупостта на част от държавния елит, която се превръща в държавна политика.

Многопластов, задълбочен, правдив и преживян „Девети“ е прекрасен опит за портрет на онова време разделно.

 

Добри Божилов е роден през 1975 г. Завършва информационни технологии и икономика. Прави докторантура в СУ. Работи като журналист в икономически и издания за високи технологии. През 2001 г. започва малък бизнес в областта на интернет, успешен и до днес. Той е създател на българската криптовалута левкойн и работи в екипа по развитието и разпространението ѝ.
Номинираният за издаване в „Конкурс за исторически роман 2017“ на издателство „Лексикон“ „Задругата“ е първият му роман.
Има публикувани около 20 разказа в периодични издания, обединени в сборник със заглавието „Великият ум“, разпространяван в интернет.

Личното му верую е, че успехите по стандартите на пазарното общество са илюзия. Счита, че успехът е, ако човек създаде изкуство, т.е. продукт, който остава за вечността. Помните ли кой е бил най-богат по времето на Айнщайн? А по времето на Леонардо? Вечността принадлежи на оставилите нещо интелектуално.

 

Виж повече...
Откъс В желани

Книгата не е налична за четене в момента

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани